Dansatoarea de Kabuki de Sawako Ariyoshi

„In Japonia secolului al XVI-lea, sa fii kabuki („destrabalata”) insemna sa sfidezi conventiile, sa imbratisezi noul (si moda „barbara” adusa de occidentali). Asa i se va spune si lui Okuni, fata de la tara al carei viitor nu prevedea nimic spectaculos, dar care iti afla vocatia in dans. Dansul o va purta spre Kyoto si Edo, dansul ii va deschide drumul spre inima barbatilor, spre palatele samurailor si ale concubinelor imperiale. Insa pe frumoasa Okuni nu o atrage stralucirea aristocratiei. Pentru ea, arta spectacolului se imbogateste in strada, unde viata freamata neingradita. Aici, in fata oamenilor de rand, printre jongleri, muzicanti si femei usoare, daruieste tot ce are mai bun, aici prind viata, din iubirile, dezamagirile si sperantele artistilor, personajele pe care le interpreteaza, aici ia nastere teatrul Kabuki, arta inovatoare ce rupe legatura cu rigidul No. Imbinand ritmurile dansurilor sacre din templele nipone cu muzica vie cantata de oamenii de rand, care isi exprima neingradit pasiunile, Okuni devine prima dansatoare de Kabuki.

Intr-un roman emotionant – in acelasi timp poveste de dragoste si evocare a unei epoci glorioase si sangeroase din istoria Tarii Soarelui Rasare –, Sawako Ariyoshi reuseste, in Dansatoarea de Kabuki, sa dea viata unei figuri legendare a Japoniei.”

Mentionez la inceputul acestei recenzii ca nu stiu cat de corecta este cartea din punct de vedere istoric. Nu am simtit niciodata nevoia sa ma documentez in acest sens, deoarece am tratat romanul care pe o opera literara interesanta si nu un compendiu de istorie. „Dansatoarea de Kabuki” o prezinta pe Okuni, femeia care a dat nastere stilului Kabuki schimbandu-i sensul din „destrabalata” in „dans, arta”. Ea a folosit miscarile dansurilor budiste si a dat un nou sens reprezantatiilor si teatrului din Japonia acelei perioade.

Romanul prezinta multe elemente istorice de pe vremea lui Taiko, si mai apoi a lui Ieyasu Tokugawa care sunt alaturate elementelor simple din viata lui Okuni. Este interesant de asemenea felul cum oamenii de rand privesc schimbarile din viata lor. Aceasta viziune poate fi comparata cu viziunea lui James Clavell din Shogun si este placut sa observi diferentele si asemanarile.

Pro: Mi-a placut Okuni ca personaj, felul cum ea a reusit sa treaca peste toate greutatile care i-au fost puse in cale, felul cum a rabdat toate nenorocirile prin care a trecut si a reusit sa se ridice de fiecare data cand a cazut. Poveste simpla, dar tandra cu Densuke, care ii va ramane prieten de-a lungul anilor desi el dorea mai mult de la ea este sfasietor de trista la final.

Cons: Este o lectura greoaie, plina de fapte istorice care nu vor interesa decat pe cei pasionati de Japonia si de trecutul ei. Este de asemena o poveste trista, dar reala despre greutati si nenorociri, iar sfarsitul este departe de a fi unul fericit.

Nota mea: 4/5

 


3 gânduri despre “Dansatoarea de Kabuki de Sawako Ariyoshi

  1. Din nou, nu am mai auzit despre aceasta carte, insa pare destul de frumoasa. Sunt poasionata de Japonia, dar mai mult de cultura, nu de fapte istorice, ceea ce ma face sa spun pas cartii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s