Recenzie: Vei fi acolo? de Guillaume Musso

Cand descriam noile mele achizitii literare, mentionam ca am cumparat o carte de Guillaume Musso, deoarece eram curioasa cum scrie acest autor. Pot spune ca am adormit la 2 noaptea pentru a termina ultimele 100 de pagini din „Vei fi acolo?”.

Roman vândut în aproape 1 milion de exemplare şi tradus în peste 20 de limbi

Drepturile de ecranizare au fost cumpărate de studiourile de film Christian Fechner

Romanul Vei fi acolo? încearcă să răspundă la o întrebare pe care ne-am pus-o, fără îndoială, de multe ori: dacă ne-am putea întoarce în timp, am avea curajul să facem alegerile opuse? Ne-am putea asuma riscul deturnării propriului destin?

Elliott este un chirurg de succes din San Francisco, în vârstă de şaizeci de ani, a cărui viaţă se învârte în jurul fiicei lui, Angie. Dar Elliott nu-şi poate găsi pacea sufletească, pentru că Ilena, femeia de care s-a îndrăgostit nebuneşte cândva, a murit în urmă cu treizeci de ani.

 Aflat în Cambodgia, într-o misiune umanitară, este întrebat de un bătrân localnic: „Dacă ţi s-ar putea împlini o singură dorinţă, care ar fi aceea?” Pentru Elliott, răspunsul nu poate fi decât unul singur: să dea timpul înapoi, pentru a împiedica moartea Ilenei. Însă ceea ce omite Elliott este faptul că orice călătorie în timp funcționează pe principiul dominoului: orice schimbare, oricât de mică, poate declanșa un tsunami al trecutului, care să măture singurele certitudini din prezent.”

Mic rezumat: Ai 60 de ani si esti un chirurg de succes. Ai un prieten grozav, o fiica minunata si o cariera sclipitoare. Cu toate acestea ceva lipseste… in urma cu 30 de ani dragostea vietii tale, Ilena, a murit. Acum afli ca ai cancer la plamani in faza terminala. Ce ai face daca un khmet cambogian ti-ar da 10 pastile cu care te-ai putea intoarce in timp sa o salvezi pe Ilena? Cum ai reusi acest lucru fara sa o pierzi pe fiica ta Angie, rodul unei aventuri de-o noapte care nu ar fi avut loc daca Ilena era in viata?

Cu toate aceste lucruri se confrunta Elliot cand intelege in sfarsit darul ce i-a fost oferit in ultima sa excursie in Cambodgia. De aici pana la schimbarea trecutului mai este doar un pas: trebuie sa se convinga pe el insusi la 30 de ani ca totul nu este doar o farsa pusa la cale de prietenul sau cel mai bun Matt.

Parerea mea: Am adorat aceasta carte, precum am adorat si alte carti care combina fantasticul si romanticul. Calatoriile in timp sunt o tema des intalnita in literatura, dar rar sufera un personaj atat de mult din cauza lor precum Elliot. Cartea m-a tinut in suspans pana in ultimul moment pentru a vedea ce se intampla cu Matt, prietenul lui Elliot, cu Ilena, dar si cu personajul principal. Vroiam sa vad daca va primi si el o a doua sansa la viata precum a primit Ilena sau daca boala care il chinuia il va mistui in final. O carte plina de tandrete, prietenie si romantism pe care o recomand cu caldura.

Cu toate acestea nu pot sa nu intreb: ce au scriitorii francezi cu San Francisco-ul? Intai Marc Levy, acum Guillaume Musson s-au indreptat catre acest oras.

Citat: “Suntem cu toții în căutarea acelei ființe unice care va aduce în viața noastră ceea ce ne lipsește. Iar dacă nu reușim să o găsim, nu ne rămâne decât să ne rugăm că ne va găsi ea pe noi.”

Nota mea: 4.5/5


14 gânduri despre “Recenzie: Vei fi acolo? de Guillaume Musso

  1. Ieri am terminat-o si mi-a placut foarte mult. Iar joi seara am adormit pe la 2 dimineata, ca nu ma induram sa las cartea pe a doua zi;)) M-am atasat de personaje si din cand in cand imi vin in minte si pasaje din carte, ceea ce e destul de ciudat:)))
    Eu o recomand cu mare placere.

    1. Pe de-o parte o recomand, deoarece in ciuda faptului ca relatia dintre Ilena si Elliot este subiectul principal ea nu se manifesta foarte tare. In prin-plan este incercarea lui de a se convinge ca aceasta calatorie in timp este reala. Pe de alta parte, chestiile siropoase sunt prezente in unele parti ale cartii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s