Serii Celebre #7: James Clavell series

Am mai spus ca ma pasioneaza sa aflu cat mai multe despre cultura asiatica, in principal cea japoneza, cea chineza si cea coreana. In ciuda faptului ca probabil niciun autor strain nu poate surprinde totalitatea sentimentelor si traditiilor unui popor care nu este al lui, aceasta pasiune mi-a fost insuflata de romanele lui James Clavell: „Shogun,” „Tai-Pan”, „Gaijin” si „Nobila Casa”.

Citate: „Ţine minte că norocul şi nenorocul trebuiesc lăsate cerului şi legilor firii. Ele nu pot fi aduse prin rugăciunile sau prin vicleşugurile la care s-a gândit vreun om sau vreun aşa-zis sfânt.”

„Dragostea este mare, uneori calmă, alteori furtunoasă, e frumoasă, primejdioasă, uneori împarte şi viaţă şi moarte, dar niciodată nu e veşnic la fel, e în continuă schimbare şi unică doar pentru o scurtă perioadă în curgerea timpului.”

„Răbdarea însemna să-ţi înfrângi pornirea către cele şapte simţăminte: ură, adoraţie, nelinişte, mânie, tristeţe, teamă, bucurie,. Dacă nu te laşi cuprins de ele, însemna că ai răbdare, că eşti liniştit şi atunci vei înţelege în curând tot mersul lucrurilor şi vei fi în armonie cu eternitatea.”

Parerea mea: Mi-au placut foarte mult toate cele patru romane, Autorul reuseste sa portretizeze cu multa maiestrie societatea si evenimentele acelor vremuri. Intamplarile sunt imprevizibile, iar rasturnarile de situatie pot avea loc la tot pasul. Niciodata nu stii daca spusele unui personaj sunt conform gandurilor lui sau daca, defapt, el planuieste un nou pas care sa il aduca mai aproape de telul propus.

Mai mult, felul in care este expusa povestea iti permite sa ti-o imaginezi pe de-a intregul. Chiar daca romanele sunt destul de lungi si greoaie pe alocuri, ele iti permit sa vizualizezi o cu totul si cu totul alta lume. Ce trebuie mentionat totusi, este ca foarte multi istorici au avut comentarii negative la adresa acestor romane, spunand ca premiza istorica nu este descrisa cu foarte multa acuratete. Cu toate acestea, ca lectura, aceasta serie de romane este, din punctul meu de vedere, it randul „must-read”-urilor.

Pros: Personajele, peisajul si actiunea pot fi imaginate si sunt descrise foarte detaliat. Rasturnarile de situatie te in in suspans pe parcursul romanelor.

Cons: Cei care sunt familiarizati cu intamplarile din acele perioade vor vedea probabil anumite inadvertente in seria de romane. Mai mult, lectura este destul de greoaie si ar putea fi obositoare pentru anumiti cititori.

Nota mea: 5/5


5 gânduri despre “Serii Celebre #7: James Clavell series

  1. si eu am inbceput acest roman cand eram in spital printre picaturile de perfuzie si printre tipetele altor copii nu e usor sa citesti , dar reintoarsa acasa am lasat balta lectura dupa primul volum , trebuie sa ma reapuc de ea ..am si uitat ca o am ..

  2. Hi.
    Am citit una din cartile enumerate mai sus, mai exact „Shogun”. Este una din cartile care te lasa cu acel sentiment pe care doar cartile cu adevarat bine scrise il emana. Bineinteles ca primul lucru care mi-a captat interesul si mi-a nascut pentru totdeauna un respect pentru Japonia, este felul in care cartea prezinta cultura japoneza, desi prin povestea de iubire se deviaza de la aceasta cultura. Dar asta nu ma impiedica sa resimt cartea de fiecare data cand imi amintesc de acel ” pe tine” .

  3. Nu cred ca as vrea sa citesc chestia asta… imi place romanele mai detasate/detasabile, prin care poti parcurge incet fara pic de oboseala, doar sa citesti si sa traiesti. si in plus, nu e unul din genurile mele preferate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s