Citate #9: Dama cu camelii

Am citit Dama cu camelii intr-o vreme cand ma apucase pasiunea sa citesc carti tragice. In acea vreme am citit pe banda rulanta Romeo si Julieta, Love Story, O plimbare de neuitat, Manon Lescaut si Dama cu camelii. Dintre toate acestea cel mai mult mi-a placut Dama cu Camelii. Nu spun ca celelalte mi-au displacut, din contra ( bine as avea cateva mici- mari nemultumiri cu Romeo si Julieta, dar poate voi intra in detalii in alt post ), dar mi s-a parut ca in Dama cu Camelii, Alexander Dumas Fiul reuseste sa exprime tragismul situatiei si suferinta personajelor cel mai bine.

„Sarmane creaturi! Daca e o greseala a le iubi, e bine cel putin a le compatimi. Compatimiti pe orbul care nu a vazut niciodata lumina zilei, pe surdul care nu a auzit niciodata acordurile naturii, pe mutul care nu a putut niciodata sa-si exprime prin viu grai gandurile, si, sub un fals pretext al pudorii, nu compatimiti aceasta orbire a lumii, aceasta surzenie a sufletului, acest mutism al constiintei care duc la nebunie pe nefericita îndurerată si care, fara voia ei, o fac incapabila sa vada binele, sa auda vocea Domnului si sa rosteasca limba curata a dragostei si credintei.”

„Oricât de mult ai iubi o femeie, oricâtă încredere ai avea în ea, oricare ar fi siguranţa în viitor pe care ţi-o dă trecutul ei, eşti întotdeauna mai mult sau mai puţin gelos. Dacă ai fi îndrăgostit, cu adevărat îndrăgostit, desigur că ai resimţi această nevoie de a izola de restul lumii fiinţa în a cărei inimă ai vrea sa fii numai tu.”

„Copilul este mic, dar în el este cuprins omul, creierul este strâmt, dar în el adăposteşte cugetarea, ochiul nu este decât un punct, dar îmbrăţişează spaţii imense.”

„Adeseori te bucuri nespus de o copilărie şi găsesc că e o adevărată răutate să destrami o asemenea bucurie; pe când lăsând-o să dăinuiască, îl faci şi mai fericit pe cel care se bucură de ea.”

„Nu te vei intoarce, deci, inainte de moartea mea? Mi se pare ca daca ai veni, m-as vindeca… Dar la ce bun sa ma vindec?…”


Un gând despre “Citate #9: Dama cu camelii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s