Romane celebre: Jane Eyre

„Ca pentru a acredita mitul romantic al efemeridelor de geniu, Charlotte Brontë (1816-1855) a creat in scurtul rastimp al vietii o 

opera remarcabila. Titlurile ei se succed, cu anxioasa precipitare, la intervale scurte (Jane Eyre, 1847; Shirley, 1849; Vilette, 1853, The Professor, postum, 1857), ca tot atatea incercari de a exorciza un prea timpuriu deznodamant sau, macar, de a-i suspenda, vremelnic, iminenta.

In Jane Eyre, aceasta tensiune tragica pare sa afle un ragaz prielnic care ingaduie sinteza fericita a traditiei prozei de analiza, inaugurata in Anglia de Jane Austen, cu fastul crepuscular al romantismului „gotic” si cu spiritul necrutator de observatie realista al romanului epocii victoriene, aflata atunci, la inceputurile ei. „

Mic rezumat: O fata orfana, Jane a crescut initial in casa matusii ei la Gateshead. Cruda si nemiloasa, matusa Reed o uraste pe tanara ei nepoata ca urmare o trimite la scoala caritabila Lockwood. In ciuda regimului nemilos si al conditiilor insalubre, Jane surpavietuieste si nu isi pierde spiritul liber si independent. Odata ce termina Lockwood, Jane se angajeaza ca guvernanta la Thornfield si se indragosteste de Domnul Rochester, stapanul conacului. Insa, lucrurile nu sunt intotdeauna ce par si in calea dragostei lor stau obstacole aproape de netrecut.

Citate: “Nu trebuie sa ma gandesc nici la trecut nici la viitor. Trecutul era o pagina dumnezeiesc de dulce, ucigator de trista, viitorul era un pustiu inspaimantator, ca lumea dupa trecerea potopului.”

Parerea mea: V-am promis o recenzie la acest roman absolut minunat si cu o oarecare intarziere v-o prezint. Am citit Jane Eyre pentru prima data pentru orele de engleza la scurt timp dupa ce am vazut unul din filme. Cele doua volume din colectia Biblioteca pentru toti au fost terminate in rastimp de trei zile si devorate pagina cu pagina. Am iubit Jane Eyre la fel cum am iubit Mandrie si Prejudecata si cateva alte romane de dragoste clasice.

Personal, pot clasifica aceasta poveste in randul celor mai frumoase, si in acelasi timp reale povesti de dragoste. Prin scrisul ei Charlotte Bronte te face sa simti tot ce vrea sa iti trimita. Suferinta prin care trece Jane si felul ei rabdator prin care reuseste sa treaca peste orice obstacol, sa supravietuiasca si sa iubeasca te misca precum nimic altceva. Pe langa acestea, Jane Eyre este un roman care iti arata contextul economic al acelor vremuri si subjugarea prin care treceau femeile.

Pe parcursul intregului roman, simtim acut conflictul interior al lui Jane. Este singura si doreste sa fie iubita precum nu a fost toata copilaria ei. Pe de alta parte doreste sa isi pastreze spiritul liber si onorabil. Nu poate sa faca un act imoral, chiar daca acela i-ar asigura fericirea. Finalul, cat se poate de frumos si de emotionant pentru cititor, ofera atat cititorului, care este deja una cu poveste,  cat si ei acea libertate de a fi fericit dupa tot chinul indurat.

Nota mea: 6/5 ( doar putine carti vor depasi nivelul 5+ la mine )


14 gânduri despre “Romane celebre: Jane Eyre

  1. Am citit cartea de cateva ori de-a lungul timpului ! Traiam, citind, alaturi de Jane, toate intamplarile prin care trecea: m-am bucurat si intristat, am invatat, am legat prietenii, am iubit ! Am vazut si filmele, dar cartea ramane pe prim-plan !
    De fapt, as putea spune, cartile, fiindca am citit doua traduceri diferite ale aceleasi carti si pot sa spun ca sunt diferente sesizabile. Dupa o comparatie obiectiva, am ramas la prima varianta citita !
    Cred ca ideal ar fi citirea ei in limba engleza !

  2. Jane Eyre, pe langa faptul ca este cartea mea preferata, este si personajul meu de suflet si intr-o anumita masura un model pentru mine. Am citit cartea de 2 ori pana acum(o data in romana, once in English – daca va descurcati cu engle trebuie sa incercati!), am vazut filmul din 2007(sau 2006?:D) tot de 2 ori si o data pe cel din 2011, dar mi se pare mult mai slab decat primul.
    P.S:Acum am descoperit blogul tau si m-am bucurat ca ai scris si despre jane Eyre. Urmeaza sa mai ‘sap’ sa vad ce comori mai gasesc.

    1. Bine ai venit pe blog 😀 Da, Jane Eyre este printre cartile mele de suflet cu siguranta. Am vazut si eu filmul din 2006 ( parca? ) si apoi am citit romanele care mi-au lasat o impresie extrem de placuta.

  3. Eu am văzut una din ecranizările cărţii mai demult, cred că la TVR (habar n-aveam de carte 😦 ). Citind cartea tot mi se părea cunoscută povestea, cred că filmul pe care l-am văzut eu îl are ca actor principal pe unul din profesorii de la Hogwarts (poate greşesc).
    Una peste alta, Jane Eyre, este una din cărţile care îmi plac şi o s-o recitesc cu plăcere. Preferata mea, totuşi, rămâne Mândrie şi Prejudecată….am râs de la prima pagină la cartea asta :).

  4. Am citit si eu cartea..ieri; am cuvinte de lauda si am vazut si filmul, insa eu savurez mai bine o carte decat un film. Pentru mine, cartea e originalul si filmul doar o copie.

  5. Am vazut doar filmul insa parerea ta m-a facut sa vreau sa citesc cat de curand aceasta carte. Sper sa am timp sa termin tot ce am inceput ca sa pot sa o citesc si pe asta insa cel mai probabil vara va fi momentul prielnic pentru roman de dragoste clasic 😀

  6. Nu am apucat sa citesc cartea,dar am vazut filmul. Sper ca o sa reusesc sa ma apuc si eu de ea. Cred ca ti-a placut foarte mult din moment ce i-ai dat peste 5. 😀

Lasă un comentariu