Serii celebre: Regii Blestemati

Sunt curioasa cine a auzit de aceasta serie. Regii Blestemati este o serie de sapte volume scrise de Maurice Druon despre o perioada extrem de tumultoasa din istoria Frantei. Eu am citit-o in urma cu cativa ani buni, ca urmare detaliile nu le mai tin minte. Insa, este o serie superba, mai ales pentru cei pasionati de evenimentele istorice din Europa secolelor XIV-XV.

Regii Blestemati 1: Regele de Fier

Filip al IV-lea (Filip cel Frumos) domneşte la începutul secolului al XIV-lea ca stăpân absolut al Franţei.
De o frumuseţe legendară, cu o privire glacială în care se citeşte dispreţul, acest rege, a cărui trasătură principală de caracter este voinţa, se opune supremaţiei papale, instalându-şi propriul papă la Avignon, reduce seniorii turbulenţi la tăcere, ăi biruie pe flamanzi şi pe englezii din Aquitania, lucrând metodic la consolidarea unui stat centralizat.
Singurii care reuşesc să i se opună sunt cavalerii templieri. Organizaţi puternic din punct de vedere militar, religios şi financiar, aceştia îl nelinişteau pe Filip prin independenţa lor, iar bogăţiile lor îi stârneau lăcomia.
Conducătorii ordinului sunt întemniţaţi şi, cu ajutorul sfetnicului regal care adună false dovezi incriminatorii, li se înscenează un proces la tribunalul ecleziastic care îi condamnă la ardere pe rug; pradă flăcărilor, ei blestemă toată seminţia regală a Franţei.

Regii blestemaţi 2 – Regina sugrumată

După moartea lui Filip cel Frumos, însăşi inima Franţei pare că a încetat să bată.
Interesele şi ambiţiile personale se reaprind, împărţind oamenii în doua tabere: marii feudali strânşi în jurul contelui de Valois, fratele regelui defunct, şi burghezia birocratică al cărei port-drapel e Marigny, sfetnicul fostului rege. Noul rege, Ludovic, meschin şi lipsit de voinţă, nu e nici pe departe omul puternic, în stare să domine intrigile născute din această rivalitate.
În plus, de o moralitate îndoielnică, Ludovic se lasă lesne influenţat de contele de Valois, intrând în jocul uneltirilor şi acceptând să fie pusă la cale uciderea soţiei sale, Margareta de Burgundia.
Pe acest fundal, Carol de Valois profită de slăbiciunea regelui pentru a-l înlatura pe Marigny, care avea în grijă fortăreţele Franţei, inclusiv cea în care e închisă Margareta…

Regii blestemaţi 3 – Otrăvurile coroanei

La sase luni dupa moartea Regelui de Fier, majoritatea reformelor lui par deja sortite esecului, oamenii lui de incredere sunt inchisi si nimeni parca nu-si mai aduce aminte de domnia lui dreapta. In provincie, marii feudali submineaza autoritatea regala, unii dintre ei au dreptul de a bate moneda si profita din plin de acest lucru. Administratia regala, nemaifiind sever controlata, e tot mai corupta, iar vistieria e aproape secatuita. Si, ca si cum atat n-ar fi de ajuns, vin recolte proaste, o iarna foarte aspra, perioade de foamete… Viata oamenilor de rand este tot mai grea. Dar regele nu vede nimic din toate acestea, preocupat sa faca uitata scandaloasa afacere de la turnul Nesle, sa-si poleiasca imaginea prin casatoria cu frumoasa Clemence de Ungaria si sa organizeze o incoronare fastuoasa pe cheltuiala orasului Reims. Curtea se muta la Vincennes si, sub aparenta unei oarecare normalitati, conflictele continua sa roada unitatea regatului. Iar blestemul templierilor loveste din nou…

Regii blestemaţi 4 – Legea bărbaţilor

Dupa domnia scurta, dar dezastruoasa a lui Ludovic Artagosul, Filip de Poitiers, cel de-al doilea fiu al lui Filip cel Frumos, preia in mod iscusit regenta, care ii poate aduce coroana in cazul in care vaduva fratelui sau ar da nastere unei fete. In acest scop, el impune faimoasa „lege“ a succesiunii exclusiv masculine. Reuseste tot ce-si propune: determina prin forta alegerea cardinalului Ducze ca Papa, zavorand membrii conclavului in manastirea de la Lyon; reabiliteaza cat de cat vistieria regatului; prin aliante bine gandite, isi asigura recunoasterea ca regent pana cand nou-nascutul fiu al lui Ludovic al X-lea va putea domni.

Dar blestemul Templierilor planeaza in continuare asupra vietii la palat: Mahaut d’Artois isi continua uneltirile, intentionand acum sa-l otraveasca pe pruncul-rege ca sa ajute ascensiunea la tron a ginerelui ei.

Regii blestemaţi 5 – Lupoaica din Franţa

O data cu venirea la tron a lui Filip al Vl-lea, pacea a coborat in sfarsit asupra regatului. Vorbele amenintatoare ale marelui maestru al Templierilor par o amintire urata, pe care toti o alunga in timpuri de mult trecute. Dar, ca si cum ar fi fost vorba numai de „linistea dinaintea furtunii“, blestemul s-a inversunat impotriva regelui: la trei saptamani dupa incoronarea de la Reims ii moare fiul, regina Ioana nemaiputandu-i da alti copii. Foametea loveste din nou in vara lui 1317, iar in iarna urmatoare se declanseaza un val de revolta, o cruciada ciudata, un vant de nebunie, miscarea asa-numitilor pastoureaux. Abia e inabusita in sange revolta, ca incepe urgia leprosilor. Poate ca acestia, napastuiti, au otravit apele; sau poate Templierii, care isi refaceau ordinul… si ultima lovitura e fatala. Din nou contele de Valois si Robert d’Artois pot sa conduca din umbra. In acest timp, in Anglia, o printesa din familia Capetienilor, Isabelle de France, umilita de viciile sotului ei, regele Eduard – incapabil, dar viclean –, este batjocorita si tremura pentru viata ei. Oare blestemul Templierilor va lovi acum dincolo de mare?

Regii blestemaţi 6 – Crinul şi leul

In februarie 1328, se stinge, dupa o domnie la fel de scurta si nesemnificativa ca si cea a fratilor sai mai mari, Carol al IV-lea si, o data cu el, dinastia Capetienilor. Multumita aranjamentelor lui Robert d’Artois, este desemnat regent Filip de Valois; cand, cateva luni mai tarziu, regina da nastere unei fete, el devine rege, spre bucuria poporului care se temea ca Franta nu mai are suverani si care il numeste „regele gasit“. Dincolo de ocean, printul Eduard incepe o domnie cu totul diferita de cea a hulitului sau tata. De aici inainte, cele doua regate evolueaza diferit, desi au suverani scoboritori din acelasi Ludovic cel Sfant; dar acum e randul lui Eduard al III-lea sa revendice drepturi la coroana Frantei. Si, in timp ce Anglia este tot mai prospera, iar in mintea regelui Eduard incolteste visul unei Europe engleze, in regatul Frantei, desi blestemul Templierilor parca se mai domolise, el continua sa loveasca in alte feluri: regele Filip nu este cu nimic mai bun decit predecesorii sai capetieni, iar uneltirile marilor nobili pentru a dobindi noi teritorii rod unitatea regatului si faciliteaza izbucnirea razboiului care, vreme de o suta de ani, va opune Crinul Leului.

Regii blestemaţi 7 – Când un rege pierde Franţa

Dacă la începutul secolului al XIV-lea Franţa era cel mai puternic regat – bogat, foarte populat, un regat a cărui protecţie era căutată şi care arbitra litigiile europene –, după patruzeci de ani este aproape zdrobită pe câmpurile de lupta ale Războiului de o Sută de Ani, are o populaţie decimată de ciumă, dar, mai ales, nu are parte decât de regi mediocri, dar vanitoşi. Bucuria poporului când îl numise pe Filip al VI-lea „regele găsit” păleşte după ce acesta îşi mână armata din dezastru în dezastru, îşi copleşeşte supusii cu impozite şi nu face nimic pentru a nu lăsa moneda naţională să se deprecieze, nu intervine pentru a stăvili corupţia funcţionarilor regali; astfel, porecla ia o conotaţie negativă însemnând mai degrabă „cel parvenit”. După ce acesta cade prizonier englezilor în urma bătăliei de la Poitiers, fiul său preia conducerea regatului; este regele Ioan al II-lea, supranumit cel Bun. Oare în cazul lui porecla este mai potrivită?
Însărcinat de papa Inocenţiu al VI-lea cu importante misiuni de negociere între regii Angliei şi Franţei, cardinalul de Perigord este cel care, în drumul spre Metz, unde avea să-l întâlnească pe Carol al IV-lea, împăratul Germaniei, discută cu personaje din suita sa despre faţa mai puţin cunoscută a unor evenimente care vor duce la finalul dramatic al acestui îndelungat conflict.16 gânduri despre “Serii celebre: Regii Blestemati

  1. Mi se pare interesanta seria! Chiar mi-ar placea sa citesc ceva in genul curand. Se vede ca este o serie destul de veche(si poate ca de-aia nici nu am auzit de ea 😦 ). Sper sa o gasesti la anticariat 😀 Eu incep sa cred ca nu mai am anticariate in oras :))

      1. Of, ce pacat 😦 La mine stiu sigur ca erau macar 2 insa nu mai gasesc niciunul in ultima vreme..

    1. Nu este scumpa, problema este ca fiind o serie destul de veche nu a mai fost reeditata de mult timp si este destul de greu de gasit. Trebuie cautata prin anticariate, ea este ieftina de felul ei luata asa. Dar este o serie superba.

  2. Eu am seria in trei volume. Am cumparat-o de la anticariat acum cativa ani si am devorat-o in cateva zile. Absolut superba! Sigur o voi reciti intr-o zi. Am mai recomandat-o si eu unor persoane, dar, din pacate, numarul generos de pagini ii descurajeaza.

  3. wow… din nou teme istorice. nu am auzit de ea

    ti-ar lua prea mult timp daca ai putea cauta pentru mine niste carti care au ca personaje principale pisici sau vrajitori sau de ce nu, pisici vrajitoare :D? sunt morta dupa ambele chestii dar nu stiu exact ce si unde sa caut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s