Debate #5: Vampiri , varcolaci sau alte rase?

Va era dor de un debate? Eu una, sper ca da! Propun eterna tema de dezbatere din randul literaturii YA din ultimii ani: vampiri , varcolaci sau altii? Nu poate fi negat faptul ca in ultimii ani vampirii, mai ales cei romantati, s-au bucurat de o popularitate iesita din comun. Odata cu publicarea seriilor Vampirii Sudului si Twilight, romanele cu vampiri au castigat tot mai mult teren si au dominat genul fantasy. Curand dupa ceea serii mai vechi precum Jurnalele Vampirilor sau serii noi ca Academia Vampirilor au inceput sa fie din ce in ce mai apreciate de iubitorii genului.

Insa, la scurt timp dupa aceea, eternii lor „rivali”, varcolacii au decis ca au si ei dreptul sa domine scena. Curand, romanele YA au fost divizate in romane cu vampiri, romane cu varcolaci si alte romane, cel putin pana in ultima perioada cand genul distopic a luat amploare si a preluat conducerea.Majoritatea am citit romane ca „Fior”, „Umbra Noptii” sau „Nu plange sub clar de luna”. Cu toate acestea, ca si in cazul vampirilor, varcolacii s-au schimbat, transformandu-se din monstri cruzi, ghidati de instinct si de lumina lunii, in personaje neintelese si tulburate.

Pe langa vampiri si varcolaci, mai avem in prim-plan astazi si toate celelalte categorii de personaje care isi au locul binemeritat in genul fantasy: ingeri cazuti, fae, shapeshifters, vrajitoare, spiridusi, demoni etc. Fiecare din acestia are proprii fani. Intrebarea mea este urmatoarea: care este genul de personaj care va atrage cel mai mult in literatura fantasy: vampiri, varcolaci, ingeri, fae, etc.? Si, daca sunt varcolaci, ca si in cazul vampirilor, cat timp credeti ca va mai ramane imaginea aceasta a lor utilizata? Se vor reintoarce aceste personaje la felul in care erau percepute inainte mai ales in folclor sau vor continua sa fie romantate si umanizate din ce in ce mai mult?


3 gânduri despre “Debate #5: Vampiri , varcolaci sau alte rase?

  1. detest varcolacii cat despre vampiri, cu tot ce au devenit ei astazi, inca am credinta ca mai sunt oameni care stiu cum sa-i ilustreze cum trebuie…
    in general imi place creaturile inspirate din religie gen sucubi, ingeri and so on. o sa vad ce alte minunatii mai inventeaza lumea

  2. Cred că îmi plac toate personajele fantasy, dar prefer vrăjitoarele de când mă știu. 😀 Mereu am avut impresia ca ele pot face orice..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s