Recenzie: Fata intalneste baiatul

Recenzie: Fata intalneste baitul – Ali Smith  (postata aici: http://vicky-onsummer.blogspot.com/2012/05/ali-smith-fata-intalneste-baiatul.html) – scrisa de Crisa pentru concurs.
 
Cred că dacă ar fi să o mai citesc încă o dată peste ceva vreme, ar primi un punctaj și mai mare de 2,5.
Este totuși o carte destul de falsă. 
★★/★★★★★
 
Cartea face parte dintr-o colecție de mituri publicată de editura LEDA.
Mitul acesteia este preluat din Cartea 9 din Metamorfozele lui Ovidiu și spune cum bebelușii de sex feminin erau omorâți la naștere pe acea vreme însă o mamă a dorit să-și păstreze pruncul și s-a rugat zeiței Iphis.
Femeia și-a crescut fiica în modul în care ar fi crescut un băiat iar când a trebuit să se căsătorească, zeița a transformat-o complet într-unul pentru a putea fi fericit alături de nevasta sa.
Povestea este retrăită în secolul nostru de către Anthea Gunn care se simte întregită și se redescoperă pe sine alături de o altă femeie, pe nume Robin.
Sora Antheei se numește Imogen și își dorește să fie o femeie ideală și perfectă, cu un job bine plătit și fiind foarte slabă. Acesteia îi ia mai multă vreme până să o înțeleagă pe Anthea și rebeliunea de care a dat întotdeuna dovadă susținând drepturile femeile și egalitatea dintre acestea și bărbați. 
La final, Imogen își dă demisia și decide să își exprime sentimentele de dragoste față de un coleg de serviciu, pe care îl alege în locul șefului ei arogant și indecent.
Întreaga carte subliniază mesaj că între femei și bărbați nu sunt defapt atât de multe diferențe și ar trebui tratați la fel.
Este destul de obscenă, este toată numai metafore uneori greu de înțeles și are multe detalii geografice, istorice și politice. Sincer, e mai mult un roman politic decât de dragoste, folosind niște tactici și jocuri de cuvinte speciale. Mă bucură personalitatea rebelă și directă a Antheei (îmi aduce aminte de Neyra/Un caz de iubire la Hollywood).
Nu prea are o poveste pe bune, fiind mai mult un fel de revelație pentru cititor, pentru a-i deschide ochii asupra anumitor puncte, sub un înveliș aparent cald și mocnind al cărei mesaje sunt altele defapt, cu totul diferite de orientările sexuale.
Nu mi-a făcut o deosebită plăcere să o citesc dar ar putea fi ceva drăguț de făcut într-o după amiază ploioasă.
LIBRARIE

2 gânduri despre “Recenzie: Fata intalneste baiatul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s