Debate #7: Personaje principale sau secundare?

De foarte multe ori, nu actiunea este cea care da savoare unei carti bune, ci personajele ei. Daca autorul sau autoarea nu acorda o atentie deosebita personajelor, romanul nu are cum sa aiba succes. De foarte multe ori exista acele personaje care stralucesc si ne acapareaza gandurile, insa ele nu sunt intotdeauna personajele principale.

Sa luam pentru inceput personajele principale. Cu cat sunt mai bine definite si au o personalitate cat mai complexa, cu atat atrag mai tare atentia cititorului asupra lor. Unii prefera personajele puternice, altii pe cele vulnerabile, insa majoritatea vor un personaj bine definit si nu unul ghidat de o singura trasatura de caracter. Personajele pot evolua sau stagna, iar acest lucru face totul mai interesant. Personajele principale sunt vedetele romanelor, au toata perioada de timp descrisa in carte la dispozitie pentru a straluci si a arata ca sunt speciale. Ele apar in majoritatea scenelor si te fac sa citesti in continuare cartea sau sa renunti la ea.

Personajele secundare, pe de alta parte, nu sunt intotdeauna prezente. Ele au mai putine sanse sa-ti capteze atentia si mai putin timp sa se dezvolte. Succesul unui personaje secundar trebuie sa fie rasunator de la primele pagini, altfel el se va pierde in multitudinea de pagini, iar cititorul nu ii va mai arunca nici macar un gand razlet. Personajele secundare care raman in minte sunt cele care au ceva inedit din start, cele pe care le admiri sau le compatimesti, pe care le invidiezi sau pe care le indragesti din primul moment.

Acum ajungem si la intrebarea debatului. De-a lungul timpului, in cartile citite de voi, caror personaje le-ati acordat mai multa atentie si care au fost cele care au stralucit intr-adevar astfel incat sa va faca sa vreti sa aflati cat mai multe despre ele?


Un gând despre “Debate #7: Personaje principale sau secundare?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s