Recenzie: Article 5

Article 5 (Article 5, #1)

New York, Los Angeles, and Washington, D.C., have been abandoned.

The Bill of Rights has been revoked, and replaced with the Moral Statutes.

There are no more police—instead, there are soldiers. There are no more fines for bad behavior—instead, there are arrests, trials, and maybe worse. People who get arrested usually don’t come back.

Seventeen-year-old Ember Miller is old enough to remember that things weren’t always this way. Living with her rebellious single mother, it’s hard for her to forget that people weren’t always arrested for reading the wrong books or staying out after dark. It’s hard to forget that life in the United States used to be different.

Ember has perfected the art of keeping a low profile. She knows how to get the things she needs, like food stamps and hand-me-down clothes, and how to pass the random home inspections by the military. Her life is as close to peaceful as circumstances allow.

That is, until her mother is arrested for noncompliance with Article 5 of the Moral Statutes. And one of the arresting officers is none other than Chase Jennings—the only boy Ember has ever loved.

~~~***~~~***~~~

Quotes: „The intensity in his gaze took my breath away. I could feel him. Every part of him. His soul was sewn to mine. His heated blood flowed through my veins. I’d thought that I had been close to my mother, and I was, but not like this. Chase and I barely touched- our hands, mouths, knees- but there was no part of me that was not his.”

Parerea mea: Stiu ca parerea generala cu privire la acest roman este ca este o lectura foarte buna, dar eu, desi nu spun ca este o cartea rea, am cateva obiectii la care voi ajunge cat de curand. Sa incep, insa, cu cea mi-a placut… Daca ma intrebati pe mine, distopiile se impart in doua categorii: veridice si nerealiste. Nu cred ca exista cale de mijloc; din fericire pentru Article 5, aceasta carte cade cu usurinta in prima categorie. Este usor sa-ti imaginezi o lume distrusa partial de un razboi care a dus, intr-un fel, la involuarea omenirii si la recres din punct de vedere al viziuii aspura rolurilor traditionale ale femeilor si ale barbatilor. La fel de usor pot vedea o lume in care cei care conduc dicteaza totul cu ajutorul armelor, o lume in care legile nu au nicio logica si se aplica retroactiv chiar daca ele exista doar de cativa ani.

Ember Miller traieste singura cu mama ei neconventionala care nu doreste sa se supuna rigorilor lumii in care traieste. Amandoua isi aduc aminte cum era inainte de razboi. Ember nu si-a cunoscut niciodata tatal, iar acesta va fi motivul pentru care ea va fi despartita de mama ei si dusa intr-o tabara de reeducare. Noile legi spun ca o familie este definita ca fiind formata din „un sot, o sotie si copii.” Ceea ce nu se asteapta Ember este sa fie arestata de iubitul ei din copilarie, de singurul baiat la care a tinut vreodata. El este cel care ajuta la trimiterea ei in iadul pe pamant.

Dupa cum am spus, la cat de cruzi sunt oamenii, pot vedea toate aceste lucruri avand loc. Pot vedea o fata nevoita sa fuga pentru a-si salva viata si un baiat prins intre ce a este silit sa faca si ce ii spune inima. Realismul acestui roman este frapant si ajungi ca si in cazul Jocurilor Foamei sa te intrebi daca nu cumva se poate intampla asa ceva.

INSA!!! Spre deosebire de Jocurile Foamei ( si fac aceasta comparatie, deoarece actiunea este oarecum similara, cel putin cu o parte din ideile din romanul lui Suzanne Collins ), unde avem o protagonista puternica si cu picioarele pe pamant, Ember Miller are momente cand te scoate din minti. Protagonista are momente cand pare puternica si sigura pe ea si momente cand capacitatea ei intelectuala este similara cu cea a unui bebelus. Ember draga, cand un om te ataca pentru a te abuza sau a te omori este complet ok sa ripostezi si sa il omori tu pe el mai intai!!! Pentru a vedea la ce ma refer va prezint o mica discutie din carte.

Ember: „You almost killed that guy! You would have if I didn’t stop you.”

Chase: „They were going to hurt you.”

Ember: „So that makes it okay?”

Me: Bloody hell, YES!!!

Desi Ember m-a scos din minti pe alocuri, Chase a fost fix la polul opus. Mi-a placut atat de mult de el si i-am inteles tot zbuciumul interior care l-a facut sa nu mai stie ce cale sa aleaga. Am reusit sa rezonez cu el si sa ii inteleg sentimentele, sa inteleg cum la un moment dat a fost mai bine sa renunte la tot pentru a ii salva pe cei dragi lui si cum acest lucru l-a schimbat.  Am inteles bine sentimentele lui pentru Ember care au fost transmise extrem de bine. Poate unii vor spune ca romance-ul dintre cei doi este prea tensionat, insa mie mi-a placut dramatismul prezent in acest roman. Cu siguranta era nevoie de il intrucat dadea credibilitate actiunii.

Nota mea: 4/5


Un gând despre “Recenzie: Article 5

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s