Recenzie: The Inklings de Humphrey Carpenter

The Inklings: C.S.Lewis, J.R.R. Tolkien, Charles Williams and Their Friends„C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien and their friends were a regular feature of the Oxford scenery in the years during and after the Second World War. They drank beer on Tuesdays at the ‘Bird and Baby’, and on Thursday nights they met in Lewis’ Magdalen College rooms to read aloud from the books they were writing; jokingly they called themselves ‘The Inklings’.

C.S. Lewis and J.R.R. Tolkien first introduced The Screwtape Letters and The Lord of the Rings to an audience in this company and Charles Williams, poet and writer of supernatural thrillers, was another prominent member of the group.

Humphrey Carpenter, who wrote the acclaimed biography of J.R.R. Tolkien, draws upon unpublished letters and diaries, to which he was given special access, in this engrossing story.”

Citat: “The poet was, of course, always present to assist the debater. Though the logic of Lewis’s Christian apologetics may be fallible, the imagination of the writing with its brilliantly-conceived analogies is itself enough to win a reader to his side. As Austin Farrer expressed it, „We think we are listening to an argument; in fact we are presented with a vision; and it is the vision that carries conviction.”

Recenzie: Trebuie sa recunosc ca nu sunt un foarte mare fan al biografiilor. Sunt genul acela de persoana – probabil un pic superficiala din acest punct de vedere – careia nu ii pasa foarte tare de autor mai departe de opera sa, ca urmare nu prea citesc biografii. Sigur, mai caut o informatie doua pe internet, sa vad perioada de timp in care a scris autorul si eventual anumite evenimente care i-au marcat opera, insa de cele mai multe ori nu caut sa aflu mai multe despre autor in sine. Ca urmare, atunci cand o biografie isi face locul la mine in biblioteca inseamna ori ca ma intereseaza foarte multe viata persoanei respective ( de cele mai multe ori nefiind biografie unui autor ) ori ca un anumit sentiment numit curiozitate m-a batut la cap mai mult timp si a castigat.

In ceea ce priveste „The Inklings”, trebuie sa recunosc ca nu este cartea pe care vroiam sa o cumpar. Cautam defapt „Tolkien: A biography” ( tot de Humphrey Carpenter ) cand am dat peste aceasta carte pe site-ul librariei Anthony Frost. Ca urmare, in urma unui impuls spontan si a unei dorinte mai vechi de a citi despre grupul The Inklings ( din care a facut parte si J.R.R.Tolkien ) am cumparat aceasta carte si am dat o precomanda pentru „Tolkien:A biography” care nu mai era in stoc in acel moment.

Humphrey Carpenter are un foarte mare talent de a prezenta biografia unui grup si a face cititorul sa simta dinamica acelui grup. Citind aceasta carte – si prezentarea unei intalniri a grupului in viziunea lui Carpenter – simti dinamica acestui grup si ii poti imagina cu mai multe usurinta cum avea loc acele seri pline de discutii si bezbateri. De asemenea, prin intermediul acestei carti, am aflat mai multe despre C.S.Lewis care pentru mine foarte multe vreme nu a fost decat autorul „Cronicilor din Narnia” si atat. Aici intervine superficialitatea aceea despre care vorbeam, intrucat desi mi-a placut foarte mult seria aceasta, nu am cautat niciodata sa aflu mai multe despre Lewis si nici nu am citit celelalte romane ale lui ( precum „The Silent Planet” pe care acum sunt foarte curioasa sa o citesc ).

In anumite momente Carpenter acorda mai multa atentie lui Clive „Jack” Lewis ( pentru ca dupa parerea lui, „the Inklings owed their existence as a group almost entirely to him.” ), in alte momente isi indreapta antentia catre Charles Williams si ceva mai putin asupra lui J.R.R.Tolkien ( intrucat despre el a scris o biografie separata ), insa in acele momentele in care prezinta dinamica grupului de prieteni Carpenter straluceste cu desavarsire. Desi nu este un stil foarte usor si in din cand in cand te poti pierde in detalii, fiind nevoit sa te intorci la randul pe care il citeai si sa il revizuiesti pentru a-i intelege pe deplin insemnatatea, „The Inklings” este o biografie superba si cuprinzatoare a unui grup care a dat unele dintre cele mai fascinate carti ale secolului al 20-lea ( un lucru care poate nu s-ar fi intamplat daca nu ar fi intervenit prietenia dintre ei. Intr-un anumit moment al cartii, Carpenter citeaza cateva randuri dintr-o scrisoare a lui J.R.R.Tolkien in care acesta spune ca fara sprijinul si incurajarea lui C.S.Lewis „Stapanul Inelelor”  probabil nu ar fi existat astazi ).

Nota mea: 5+/5 ( superba biografie, mai ales daca m-a prins pe mofturoasa de mine )


4 gânduri despre “Recenzie: The Inklings de Humphrey Carpenter

  1. Nici eu nu sunt genul de persona acare sa citeasca biografii, mai arunc cu ochiul la acelea de la inceputul sau sfarsitul unei carti de clasici, dar o carte care sa fie biografie nu am citit pana acum. Nici nu o sa citesc in viitorul apropiat, chiar daca recenzia ta e super 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s