Recenzie: Violoncelistul din Sarajevo

O poveste palpitantă într-un Sarajevo asediat   Patru oameni încearcă să supravieţuiască într-un oraş devastat de război. Patru destine se împletesc într-un univers haotic. De la fereastra sa, un violoncelist vede cum douăzeci şi doi dintre prietenii şi vecinii lui sunt ucişi de un obuz. Într-un act de sfidare, omul îşi făgăduieşte să cânte douăzeci şi două de zile, în memoria lor, acolo unde a avut loc atacul. Altundeva, tânărul Kenan îşi riscă viaţa în căutare de apă pentru familia lui. Dragan vinde pâine în schimbul unui adăpost. O tânără femeie lunetist, poreclită Săgeata, împuşcă soldaţi şi îl apără pe muzician cu propria ei viaţă. În tot acest timp, violoncelistul cântă. Un roman cu o forţă şi o intensitate incredibile, o mărturie a dăinuirii într-un timp al terorii şi al suferinţei, Violoncelistul din Sarajevo explorează căile prin care războiul poate schimba propria noastră definiţie a umanităţii şi dezvăluie felul în care banalul ritual cotidian al vieţii poate fi o formă de rezistenţă.

Citat: „A spus că va face asta timp de douăzeci de zile. Acum este a opta. Oamenii îl vad. L-a văzut o lume întreagă. Nu îl putem lăsa să fie ucis.”

Recenzie: Într-un oraș asediat, măcinat de război  viața continuă în ciuda terorii care a pus stăpânire pe oameni. Deși orașul, cândva înfloritor, a fost transformat într-un câmp de luptă, părți întregi din el cazând pradă stăpânirii „oamenilor de pe deal”, cetățenii de rând trebuie să traiască în continuare. Ei nu renunță chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să meargă kilometri întregi până la singura sursă sigură de apă, trebuie să își vândă bunurile pe te miri ce și mai nimic, trebuie sa spere că lunetiștii nu ii vor lua pe ei în vizor.

Acesta este orașul în care își plasează Steve Galloway acțiunea. In timp ce un violoncelist ce și-a  văzut prietenii și vecinii spulberați de o bombă care a curmat douăzeci și două de vieți  decide să lupte în felul său, dedicându-le câte un concert zilnic, timp de douăzeci și două de zile, chiar în craterul lăsat de bombă, viața își vede de drumul ei în Sarajevo. Dragan lucrează la fabrica de pâine;  când a început războiul și-a trimis soția și copilul în afara țării pentru a-i știi în siguranță, iar acum încearcă să înșele moartea pentru a ajunge la cantina fabricii și a mânca  o masă caldă. Kenan este un om de familie, tatăl a doi copii, care trebuie să meargă zece kilometri pentru a găsi  fântâna și a aduce apa familiei – curentul electric și apa au fost întrerupte puțin după începerea asediului. El speră ca acea zi nu va fi ultima și că familia sa nu va trebui să se descurce singură. Săgeata este o lunetistă care încearcă să doboare cât mai mulți „oameni de pe dealuri” . Noua ei misiune este să îl protejeze pe violoncelist și să aibă grijă ca acesta să nu fie omorât. Va reuși oare?

Violoncelistul din Sarajevo este un roman superb; Steven Galloway reușește să ia un moment tragic din istoria orașului – asediul din 1992-1995 – și să îl prezinte cu atâta măiestrie încât nu poate să nu te miște  Vezi, în paginile cărții,  felul în care oamenii au fost afectați de război,  cum au fost transformați în umbre palide ale celor ce au fost cândva.  Sentimentele sunt transmise într- un mod extraordinar: ura, neliniștea,încercarea de a înțelege cu ce sunt unii mai buni decât ceilalți și mai ales teama sufocantă care a pus stăpânire pe toți locuitorii orașului răzbat din toți porii acestui roman. Este un portret al războiului spus cu glasul oamenilor de rând și nu al soldaților! Absolut superb!

Nota mea: 5/5


Un gând despre “Recenzie: Violoncelistul din Sarajevo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s