Recenzie: Doctor Who 11 Doctors, 11 Stories

Doctor-Who-11-Doctors-11-Stories-Neil-Gaiman-book-reviewPartea cea mai frumoasa cand vine vorba de antologii scrise de mai multi autori pe o tema comuna este posibilitatea de a observa cat de departe ii poate duce imaginatia cand vine vorba de o idee impusa si nu aleasa de ei. In cazul de fata, 11 autori s-au adunat pentru a scrie cate o poveste pentru fiecare regenerare a Doctorului. Rezultatul a fost unul mixt, volumul de fata fiind format atat din povesti superbe care intra perfect in atmosfera Doctor Who, cat si din dezamagiri ce nu se ridica la standardele la care te-ai astepta.

In ceea ce priveste personalitatea personajelor, nu ma pot pronunta decat in privinta ultimelor patru povesti, intrucat pana acum nu am reusit sa vad Classic Who. Insa, voi prezenta in mod general impresiile lasate de cele 11 povesti.

~~~**~~***~~

The First Doctor: A Big Hand for the Doctor by Eoin Colfer (2/5)

Pe primul Doctor il stiu ceva mai mult decat pe urmatorii sase, intrucat am vazut cateva episoade cu el si documentarul „An Adventure in Space and Time” facut cu ocazia aniversarii de 50 de ani. Ca urmare, am avut ceva asteptari de la aceasta prima poveste, dar din pacate am fost dezamagita. Doctorul nu suna deloc cum te-ai astepta de la prima lui forma, iar povestea lasa de dorit. Finalul este fortat, iar cititorul este bombardat cu prea multe informatii care nu erau cunoscute pe vremea cand William Hartnell il juca pe Primul Doctor. Stiu ca acum acestea sunt deja „fumate,” insa pentru a prinde ideea momentului ele ar fi trebuit sarite.

The Second Doctor: The Nameless City by Michael Scott (4/5)

Povestea lui Michael Scott a fost cu siguranta mai buna decat cea a lui Eoin Colfer. Cum nu sunt deloc familiara cu al doilea Doctor, nu pot aprecia cum a fost prezentat personajul. Insa, mi-au placut personajele negative – Archons – care au adus un aer de H.P.Lovecraft in poveste.

The Third Doctor: The Spear of Destiny by Marcus Sedgwick (5/5)

Vikingi! Ce altceva pot spune cand dau peste o poveste unde Doctorul se intoarce in timp si se confrunta cu vikingii? Superb! Una din povestile mele preferate. Singurul meu comentariu despre aceasta poveste: as fi vrut sa fie mult, mult mai lunga pentru a ma putea bucura mai mult de ea.

The Fourth Doctor: The Roots of Evil by Philip Reeve (3/5)

Hmmm… mixed feelings! Pe de o parte mi-a placut felul cum a fost scrisa, actiunea si modul in care a fost portretizat al patrulea Doctor. Pe de alta parte, pe masura ce a evoluat povestea, o parte din sclipire s-a dus si am ajuns sa vreau sa o termin cat mai repede.

The Fifth Doctor: Tip of the Tongue by Patrick Ness (2.5/5) 

Unde a fost Doctorul in toata povestea aceasta? Mare parte din actiune are in prim-plan locuitorii dintr-un orasel American in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Concluzia povestii este mult prea rapida, misterul e dezlegat prea repede si nu ai posibilitatea sa te atasezi de personaje.

The Sixth Doctor: Something Borrowed by Richelle Mead (3/5)

Pe de o parte mi-a placut, pe de alta nu stiam cum sa scap mai repede de povestea aceasta. Faptul ca Peri Brown nareaza povestea nu m-a incantat pana peste poate, insa nici nu sunt familiara cu personajul asa ca poate pur si simplu nu am prins eu „vibe-ul” naratiunii.

The Seventh Doctor: The Ripple Effect by Malorie Blackman (4/5)

Daleks!!! Un punct in plus pentru mine este faptul ca apare Dalek-sii asa ca nu a avut cum sa nu imi placa povestea. Descrierea personajelor a fost facuta cu multa atentie, iar actiunea te prinde foarte usor.

The Eighth Doctor: Spore by Alex Scarrow (3/5)

Pe Eight nu il stim decat din filme si din nou aparutul mini-episod asa ca din punctul meu de vedere nu a avut timp sa se dezvolta ca personalitate la fel de bine ca celelalte regenerari ale Doctorului. A scrie o poveste cu el trebuie sa fi fost o aventura. Din cauza aceasta povestea parca nu a fost la fel de bine inchegata ca altele din aceasta antologie.

The Ninth Doctor: The Beast of Babylon by Charlie Higson (5/5)

Una din povestile mele preferate! Nine este printre preferatii mei asa ca mi-a placut la nebunie sa ma reintalnesc cu el. Povestea este bine inchegata, actiunea dinamica si companionul a fost interesant. Actiunea are loc in momentul din primul episod cand TARDIS-ul dispare pentru cateva momente pentru ca mai apoi sa reapara si sa spuna Doctorul faimoasa replica „Did I mention? It also travels in time.”

The Tenth Doctor: The Mystery of the Haunted Cottage by Derek Landy (5/5)

Martha este printre companionii care nu m-au innebunit sub nicio forma. Mi-a placut de ea in ultimele doua episoade si in cele cu Donna, dar atat. Faptul ca aceasta poveste mi-a placut la nebunie in ciuda faptului ca este cu Martha atesta cat de bine a fost scrisa. Plus ca auzeam vocea lui David Tennant undeva in minte, spunand fiecare replica a lui Ten 🙂

The Eleventh Doctor: Nothing o’Clock by Neil Gaiman (5/5)

Neil Gaiman, doamnelor si domnilor! La ce altceva te poti astepta de la un om care a scris doua episoade pentru Doc Who ( din care unul este fantasticul The Doctor’s Wife ) decat la o poveste minunata, cu personaje negative care iti dau fiori pe sirea spinarii si cu un Eleven extrem de bine portretizat.

Nota finala ( per total ): 3.5/5


Un gând despre “Recenzie: Doctor Who 11 Doctors, 11 Stories

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s